De ce românul este analfabet?


Nu cred că sunt singurul care îşi pune această întrebare şi nu cred că sunt singurul care nu găseşte răspunsul adecvat. Spre nefericirea mea am găsit într-o zi, din întâmplare răspunsul „mult dorit”. Totul a pornit de la o simplă discuţie pe care o aveam cu un văr de-al meu ce este plecat în Italia de aproximativ 10, în momentul plecării el având în jur de 4 ani.Discutam despre diferite chestii, când deodată a intrat în discuţie şcoala. Discuţia a continuat cu diferite întrebări legate de şcoalăîn legătură cu totalul de ore de studiu pe săptămână, câte materii are şi câte ore dedicate are fiecare materie… Vorbim despre diferite materii până el ajunge să spună de limba italiană unde numără: „Luni – 2 ore , marţi – 2 ore, miercuri – 2 ore, joi o oră şi vineri încă una”… La asta eu am rămas „mască”, ştiind că am doar 4 ore de română pe săptămână pe când el în Italia are 8 ore de italiană.

Se pare că misterul legat de analfabetism în România a fost descoperit şi nici nu mă mir de sărăcia vocabularului unora, chiar nici eu nu mă laud cu un vocabular grozav, dar parcă alţii…

Problema în România este cauzată, ca întotdeauna, de lipsa banilor. Dacă fiecare clasă ar avea 8 ore de limbă română un profesor ar avea normă întreagă de la 2 clase şi încă alte opţionale 2 opţionale şi o oră de dirigenţie. Astfel ar trebui mai mulţi profesori de română, dar totuşi e mai bine ca elevii să aibă doar 4 ore de română pe săptămână şi să fie analfabeţi şi semi-analfabeţi.

Ţin să precizez că vărul meu este în clasa a opta la o şcoală generală, nu la una care are ca profil filologia, deci vă las pe voi să trageţi concluzia.

Reclame

Dreptul tău la replică. Liber și garantat. Mă poți contrazice, îmi place să mi se demonstreze că greșesc.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s