Soarecii orbi si-au recapatat vederea


Soarecii care si-au pierdut vederea in totalitate si-au recapatat-o in urma unor injectii cu celule sensibile la lumina, efectuate in ochi, relateaza cercetatorii din Marea Britanie intr-un raport.
O echipa din Oxford afirma ca studiile lor aproape au ajuns la final si ca tratamentul ar putea fi folositor persoanelor cu afectiune oculare severe.
Expertii spun ca au avansat rapid, dar ca exista totusi si unele urme de indoiala si anumite intrebari legate de calitatea vederii restaurate.
Pacientii cu deficit de vedere isi pierd treptat celulele sensibile la lumina si in cele din urma pot deveni orbi.
Cercetatorii Universitatii din Oxford, folosesc soareci lipsiti in totalitate de celulele sensibile la lumina, care nu sunt capabili sa faca vreo diferenta intre lumina si intuneric.
Reconstructia
Oamenii de stiinta au injectat celule care se vor dezvolta in retina, odata ajunsi in ochi. La doua saptamani dupa injectii, o noua retine se formeaza, asa cum reiese si in urma rezultatelor studiului, publicate in Jurnalul National al Academiei de Stiinta.
Profesorul Robert MacLaren afirma:” Noi am recreat intreaga structura, aceasta este de fapt prima dovada ca poti lua un soarec total orb, sa-i administrezi celule si apoi sa-i reconstruiesti intreaga sensibilitate la lumina, ulterior”.
Studiile anterioare au obtinut unele rezultate pozitive dar doar asupra soarecilor cu retina afectata partial. Soarecii au fost testati pentru a se observa daca au vreun raspuns la lumina, daca pupila se contracata sau se dilata in vreun fel si le-a fost scanat creierul pentru a se vedea daca anumite informatii vizuale au fost procesate de catre minte.
Vederea
Profesorul Pete Coffe, de la Institutul de Oftalmologie, afirma ca aceste descoperiri sunt foarte importante si pot trata o serie de afectiune foarte grave de pierdere a vederii.
Cu toate acestea, el este de parere ca trebuie cercetata in amantunt aceasta problema, pentru a se studia cat de buna este vederea recapatata, cat timp va putea sa fie redobandita si ca ar trebui efectuate anumite teste de percepere a luminii.

Sursa: BBC News

Reclame

Dreptul tău la replică. Liber și garantat. Mă poți contrazice, îmi place să mi se demonstreze că greșesc.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s