Prima casa – Doar in lei


Programul guvernamental prelungit de stat dar cu restrictii

Programul „Prima Casa” va fi prelungit de catre reprezentantii statului. Prin aceasta masura, cei care doresc achizitionarea unei locuinte prin acest program pot rasufla usurati. La recomandarile Bancii Nationale a Romaniei (BNR), reprezentantii guvernului doresc sa efectueze creditarea doar in moneda nationala. Intr-un proiect de Hotarare publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP) se aduce la cunostinta faptul ca se suplimenteaza plafonul garantiilor cu 1 miliard RON. Din aceasta suma, circa 300 de milioane RON sunt destinate achizitionarii locuintelor construite de ANL (Agentia Nationala pentru Locuinte).

Conform unui studiu pentru vanzare apartamente in Bucuresti, implicarea statului prin programul Prima Casa ar duce la o crestere semnificativa, la contractarea acestui timp de imprumut.

 

Din acest comunicat se pot trage urmatoarele concluzii:

-creditele co-garantate de catre stat in baza noului plafon alocat se vor acorda doar in lei

-costul unei astfel de finantari va fi compusa din rata dobanzii ROBOR la 3 luni + o marja fixa de maximum 2.5 %/an in care nu vor fi incluse taxe precum comisioane, costul evaluarii imobobilului, comisionul de gestiune datorat FNGCIMM etc.

 

Principalul avantaj al finantarii doar in lei elimina riscul valutar al unui credit ipotecar. Un dezavantaj pentru moment este costul mai mare al unei finantari in lei. Rata la un credit in lei este cu 30 % mai mare decat la un credit similar in valuta. Cea mai mica dobanda practicata pentru un credit de tip „Prima Casa” este de 7.06 % la momentul actual pe cand la un credit in valuta este de 4.72 %. Pentru un exemplu practic, la un imprumut de 200.000 RON contractat pe 30 de ani, un beneficiar ar trebui sa plateasca lunar o rata de 1.245 de lei. Echivalentul in moneda europeana ar insemna un credit in valoare de 45.460 euro care ar implica lunar plata unei rate de 220 euro (aproximativ 967 lei).

 

In cel mai scurt timp se asteapta ieftinirea creditelor in lei deoarece din toamna anului trecut si pana in prezent nivelul minim DAE a scazut de la 8.33 % pana la 7.06 %. Dupa ultimele declaratii ale bancilor, acestea intentioneaza sa mearga in continuare in aceasta directie, respectand trendul descrescator. Reprezentantii Banci Comerciale Romane (BCR) au declarat ca doresc in continuare sa pastreze trendul descrescator inregistrat in ultima perioada al indicelui ROBOR, aceasta masura conducand la stergerea diferentei dintre costurile unui credit in euro si a unui credit in lei.

 

Reclame

Dreptul tău la replică. Liber și garantat. Mă poți contrazice, îmi place să mi se demonstreze că greșesc.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s