Despre inteligență


Consider că inteligența este înzestrarea nativă pe care posesorii ei n-o exploatează în scopuri lipsite de onestitate, precum dorința de a parveni, ieșirea dintr-o situație care ne-ar developa adevărata identitate.

Trebuie făcută o demarcație clară între inteligență și deșteptăciune. Inteligenții sunt oameni mai curați din punct de vedere moral, dau dovadă de o inocență fermecătoare, sunt mai simpatici și mai plăcuți. Deștepții își exploatează acest dar în scopuri mai puțin curate, dovedind o anume viclenie nepatologică.

Psihologia consideră că dotarea intelectuală este un mod de afirmare corectă a individului. Inteligenții au, în general, capacitatea de abstractizare, capacitate care lipsește celor mai puțin dotați intelectual. Dacă inteligentul operează în aria abstractului, deșteptul se îndreaptă mai mult către lumea concretă.

În concluzie, atitudinea inteligentului atrage admirația celor din jur. De o inteligență ieșită din comun, utilizată într-un scop nobil dă dovadă Mihai Eminescu, de exemplu.

Reclame

Dreptul tău la replică. Liber și garantat. Mă poți contrazice, îmi place să mi se demonstreze că greșesc.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s