România, joacă-te cu Rusia…


Văd în ultimele pe la TV numai discuții contradictorii între România și Rusia, fiecare reprezentată de oameni politici. Pe de o parte, Rogozin, înalt demnitar rus și, pe de altă parte, Traian Băsescu, fără a fi necesare alte precizări.Observ că Băsescu-l consideră pe Rogozin un puștiulică, precum îl consideră pe Victor Ponta. Rogozin a trecut de mult de la joaca cu nisipul și îl văd dispus să recurgă și la mijloace mai puțin pașnice pentru a-și susține declarațiile. Acum nu zic că ar trebui să fim sclavii rușilor, dar o abordare mai diplomatică, să spun așa, ar ajuta mult și ar putea evita multe alte probleme.

 

Nu știu dacă Rogozin glumea când spunea că data viitoare va veni în România cu un bombardier, nu știu de ce, dar îl cred în stare și de așa ceva. E mult prea… rus pentru a nu face așa ceva. Lui așa ceva i se pare firesc.

 

Rogozin tot insistă că SUA „le-a ținut spatele” și au încercat să intre în spațiul aerian românesc cu recomandări americane. Nu știu de ce, dar nu prea cred așa ceva. Încă nu am văzut reacții din partea americanilor, dar îi văd pe ruși cam mitomani, de aia-s cam sceptic și în această privință.

 

Acum, despre abordarea lui Băsescu în legătură cu problema asta. Același miserupism și nesimțire specifică omului politic român. Mă așteptam la o reacție mai pașnică, dar nu am avut șansa să vă așa ceva. Ce-i drept, și Rogozin a cam insistat și a tot încercat să aprindă focul, dar nu cred că era necesar ca Băsescu să se folosească de anumite cuvinte „mai acide” în declarațiile sale. Se putea și fără și ar fi fost mult mai bine.

 

Pe viitor acest scandal va prejudicia relațiile ruso-române, deja puțin existente și cam tensionate, totul a venit la momentul perfect, cum s-ar zice.

 

Băsescu: Ne-a demonstrat înc-o dată de ce-i în stare, așa, ca pe final de mandat.

 

Rogozin: Aceeași nesimțire pur rusească, o pură confirmare a faptului că istoria se repetă și că nimic nu schimbă oamenii și concepția unui popor în timp. Oricât de rus și de puternic ai fi, nu îți poți permite să spui așa ceva despre președintele unui alt stat, oricât de mic și oricât de prost ar fi el.

 

Putin: același oligarh rus, paranoic și însetat de putere. Nu are stimă de sine, așa că se folosește de toate mijloacele posibile și imposibile pentru a fi în atenția tuturor pe plan internațional. Vrea să fie cel mai puternic și trebuie s-o demonstreze, instinct de conservare, cam asta ar fi singura justificare a comportamentului său și al rușilor, în general. Vorbim de întreaga istorie a lor, nu e ceva de actualitate, deja pare depășit, dar încă valabil, să nu uităm asta. 🙂

Pe el îl văd ca pe un mic Stalin, căruia îi e imposibil să se adapteze între atâtea democrații, care mai de care mai bună decât alta, așa că încearcă să epateze și să mai câștige teritorii… deh… se simte încercuit, precum Marele Soso. Crime. A făcut și el și Stalin. Aflăm mai multe după ce moare, cu siguranță vom afla câteva cifre destul de mari, nu cred că e el atât de bun încât să își șteargă toate urmele.

 

Nu-s istoric, nu-s analist politic, nu-s expert în nimic. Sunt doar un simplu observator imparțial care-și dă cu părerea. Nu-s profet, nu doresc să prezic nimic, dar pot spune că rușilor le este sete de sângele străinilor și văd că pofta le crește pe zi ce trece. Așa că, ar fi bine să ne așteptăm și să ne pregătim de orice, sunt extrem de imprevizibili rușii. Românii-s la fel, să nu ne îmbătăm cu apă rece. Suntem participanți la propria noastră dramă și o alimentăm, așa că nu avem de ce să ne lamentăm, trebuie s-o suportăm. Politicienii n-au fost delegați de maimuțe, tot noi i-am votat, așa că… trebuie să ne ținem gura pân-la următoarele alegeri, la care vom vota la fel de… prost. Și ne vom mai plânge 5 ani. După ăia 5 încă 5 și încă 5. Și așa mai departe.

Reclame

Dreptul tău la replică. Liber și garantat. Mă poți contrazice, îmi place să mi se demonstreze că greșesc.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s