Sociopatie. Ce-i aia??


În periplul meu zilnic de pe net descopăr lucruri interesante, unele folositoare, altele total inutile, dar toate mâncătoare de timp. Încerc să mă axez doar pe lucruri folositoare, așa că azi am descoperit unul dintre lucrurile interesante și folositoare: sociopatia. Mulți nu au auzit niciodată în viața lor despre sociopatie.  Eu am mai auzit, dar, trebuie să recunosc, nu am fost niciodată interesat să descopăr prea multe despre ea.

Până acum mi s-a părut că sociopatia este o simplă boală psihică, care nu merită prea multă atenție și despre care nu merită să aflu prea multe informații, îmi încarc mintea cu informații inutile.

Însă, am descoperit câteva lucruri interesante despre sociopatie, despre simptomatologia sociopatiei și despre comportamentul sociopaților în urma câtorva ore de studiu intens pe Internet.  Știți ce e culmea? Că sociopații sunt în general întâlniți pe Internet, adică majoritatea sociopaților sunt dezvolați de către Internet și își duc viața mai mult în lumea virtuală decât în lumea reală.

Sociopatia este un subiect extrem de interesant. Vă recomand și vouă să căutați informații despre sociopatie pe bloguri, siteuri de specialitate, pe Internet, pe unde vreți voi, numai să căutați informații, niciodată nu știți când aceste informații vă vor fi de folos. Vă pot spune doar că științific sociopatia este cunoscută sub numele de ASPD – tulburări antisociale de personalitate. Citiți informațiile de pe Wikipedia și veți ajunge din sursă în sursă la informații relevante, astfel am procedat eu și sunt mulțumit.

Îmi pun acum întrebarea dacă în urmă cu câțiva ani nu am fost și eu sociopat. Trăiam mai mult de jumătate de zi în online, în fața calculatorului jucându-mă GTA. Trăiam mai mult în joc decât în viața reală. Ajunsesem să îi ignor pe cei din jurul meu doar pentru a avea timp mai mult să petrec împreună cu prietenii mei virtuali din San Andreas Multiplayer.  Multe dintre simptomele și caracteristicile descrise de către psihiatri pentru sociopați mi se potriveau în acea perioadă.

 

Pot spune că știu cu ce se mănâncă sociopatia și mă simt atât de bucuros că am reușit să trec peste ea. Cu atât sunt mai mândru cu cât am reușit să trec peste singur, fără ajutor de specialitate, fără să știu de ce sufăr și fără să știu cu exactitate ce trebuie să fac și încotro să mă îndrept pentru a scăpa de sociopatie.

 

Momentan văd tot mai multe bloguri pe care scriu persoane care se consideră sociopate. E culmea că majoritatea sunt tineri, consider că generația tânără va fi cea în cadrul căreia va fi întâlnită această maladie din ce în ce mai des. Un exemplu de astfel de blog este cel al Sociopatului. Am descoperit blogul Sociopatului în timp ce căutam informații despre sociopatie pe Google. Mi se pare interesant faptul că un bolnav de sociopatie poate vorbi despre boala pe care o are. Știu și pot spune că primul pas pentru a trata un nebun este să îl faci conștient că este nebun. De acolo și până la tratarea nebuniei e un drum destul de greu, dar fără a-l face să recunoască și să își asume faptul că suferă de o boală psihică nu poate fi tratat.  Acum îmi pun întrebarea serioasă dacă bloggerii și persoanele care se dau pe Internet suferinde de  sociopatie chiar suferă de această boală sau doar se fac.  Din câte am citit pe blogul acelui sociopat, către care am dat link mai sus, descrierea lui corespunde cu simptomele pe care le-am avut eu în timp ce eram dependent de jocuri, deci tind să cred că este bolnav de sociopatie și nu doar că se dă suferind de sociopatie.

 

Știi ce e sociopatia? De unde ai aflat de sociopatie?

Te consideri suferind de sociopatie? Dacă ai suferit de sociopatie, cum ai reușit să o tratezi?

3 gânduri despre &8222;Sociopatie. Ce-i aia??&8221;

 1. Mi se pare atât de penibil acest articol.Este complet eronat ce afirmi si dacă te-ai fi documentat mai mult in legătura cu subiectul ai fi înțeles ce vreau sa spun.In primul rând,sociopatia nu se manifesta prin pierderea timpului in fata calculatorului.Comportamentul tau era unul tipic adolescentin,nu are nicio legătura cu sociopatia.Oricine poate deveni pasionat sau chiar obsedat de anumite jocuri.In al doilea rând,sociopatia nu se tratează.Mi se pare strigător la cer sa afirmi ca te-ai tratat SINGUR de sociopatie,mai ales pentru ca si cu ajutorul unui specialist este extrem de greu,dacă nu imposibil de tratat.
  Am Senzația ca nu prea știi despre acest subiect,așa ca da-mi voie sa îți spun ca sociopatia este incapabilitatea unui individ de a simți orice fel de emoție.Este într-adevăr o boala psihică deoarece o parte din creier,si anume cea responsabila de emoții, nu este atât de activa pe cât ar trebui,insa nu este nebunie.Sociopatul este constient in unele cazuri ca este sociopat si cu toate astea este împăcat cu ideea,crezandu-se superior celorlalti,astfel nedorind sa se trateze.
  Înainte de a scrie articole,te rog,documenteaza-te puțin mai mult sau nu mai aborda astfel de domenii mult prea complexe pentru cunostintele tale.
  Si ca sa îți răspund la întrebare,am aflat de sociopatie atunci când am văzut serialul Dexter.Am căutat mai multe informații si am ajuns sa înțeleg despre ce e vorba.Îți recomand serialul,poate atunci o sa îți dai si tu seama ca statul pe calculator si necomunicarea nu sunt neaparat simptome ale sociopatiei,ci mai degrabă ale izolării specifice adolescentilor emotivi.

  Apreciază

  • Scuză-mă, Jessica, dar nici documentarea ta despre sociopatie nu mi se pare prea fondată.
   Un serial și câteva articole citite de pe Internet nu sunt de ajuns. Ceea ce ar trebui să știi este că nici între oamenii de știință nu există un consens în ceea ce privește sociopatia, astfel că nu poate fi dată o definiție cuprinzătoare și nici niște simptome clare. O definiție precum „incapacitatea de a simți emoții” e mult prea îngustă… și mult prea inspirantă din Dexter. Gândește-te că acel film e făcut de un scenarist, de o persoană care nu are cunoștințe foarte vaste de psihiatrie sau psihologie, iar de la identificare și definirea unui concept științific în funcție de niște informații obținute dintr-un material artistic, precum un film, e mult, mult prea mult.

   Unii identifică psihopatia cu sociopatia, punând egal între ele. Să spunem că sociopatia este mai nouă, mai puțin studiată și mai greu de descris, dar studiile despre psihopatie sunt mult mai multe, este analizată de mai mult timp și este un subiect larg discutat între psihologi și psihiatri. Totuși, până să afirmi că sociopatia nu poate fi tratată, ar trebui să cauți câteva informații despre psihopatie, ai fi mirată să afli că sunt cercetători care afirmă că există leac pentru psihopatie, unii afirmând că este o tulburare tipic adolescentină, apărând cel mai des printre adolescenți, iar odată cu trecerea timpului, cu maturizare, boala trece.

   Îmi recunosc prostia, am cam greșit atunci când am spus că „m-am tratat singur” sau că „am trecut singur peste boală”. Am exagerat, recunosc.

   Apreciază

   • In DEX scrie altceva:
    sociopát, -ă adj., s. m. f. (Suferind) de sociopatie. (< engl. sociopathic)
    SOCIOPATÍE s.f. (Liv.) Tulburare de comportament având drept cauză defectele educației într-un mediu social nefavorabil. [Gen. -iei. / < fr. sociopathie, cf. lat. societas – societate, gr. pathos – boală].

    Apreciază

Dreptul tău la replică. Liber și garantat. Mă poți contrazice, îmi place să mi se demonstreze că greșesc.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.