Cum să faci bani din blog?


De ceva timp tot primesc întrebări de la prietenii care știu că scriu pe blog, știu că sunt blogger și fac bani din blogging. Toți mă întreabă: „Cum faci bani din blog?”. Majoritatea nu mă cred că fac bani, ci zic că îi mint, mă consideră chiar prost când le spun că Internetul produce o mulțime de bani dacă știi să îl utilizezi cu folos și că mă învât în cercuri din care fac parte oameni care trăiesc doar din banii câștigați pe Internet, bani câștigați din bloguri, care lucrează de acasă, își fac singuri programul și câștigă mult peste medie.

bani din blogging

Am avut recent o discuție cu membrii familiei mele, niște rude, cărora le-am explicat planurile mele de viitor, iar când le-am spus că Internetul îmi va aduce o pâine pe viitor mi-au spus: „Tu ori ești nebun ori ești hacker!”, nu ai cum să faci bani din blog, doar dacă furi de nu știu unde ziceau ei. Am început să le explic și lor cum se fac bani din blog, care este mecanismul prin care bloggeri ajung să câștige bani și… cel mai important, ceea ce puțină lume poate înțelege, de unde vin acești bani.

 

 

 

Cum se fac bani din bloguri?

Acum, să începem să înțelegem pas cu pas cum se fac bani din blog. Voi face o scurtă listă pentru a vă explica cum se monetizează blogurile. Am văzut multă lume întrebând pe forumuri acest lucru, am întâlnit multe persoane care nu înțeleg cum poți face bani din blogging, iar multe dintre aceste persoane sunt interesate să afle cum pot să câștige și ele bani din Internet. De la început vă avertizez că trebuie să munciți, nimic nu este pe gratis, cu atât mai mult, dacă este Internet, să nu credeți că banii se câștigă ușor. Este nevoie de multă muncă, de consecvență, de eforturi multe și repetate, de multe ori riscând să câștigați sau nu, oricum, mai devreme sau mai târziu veți câștiga bani din blogging dacă „faceți totul ca la carte”, cum ar spune dragul nostru român. Acum să începem, numărăm ușor-ușor, pe degete, modalitățile prin care se pot câștiga bani din blogging.

 

  • Bani din advertoriale (articole plătite)

Printre bloggeri cea mai cunoscută metodă de a face bani sunt advertorialele, adică articole pentru care anumite firme plătesc, în schimbul includerii în ele a unor linkuri către anumite siteuri. În general, advertorialele sunt importante pentru SEO, optimizarea pentru motoarele de căutare, alteori, în special în rândul blogurilor cu trafic mare au rolul de a genera vânzări sau vizite .

Prețul advertorialelor variază, pornind de la 10 lei, ajungând până la câteva sute de lei, în funcție de anumite criterii, precum traficul, numărul de vizitatori, numărul de comentatori de pe blog, PageRank-ul blogului și multe altele.

  • Reclame CPC (cost per click)

Așa cum se înțelege, reclamele CPC sunt reclame pentru care bloggerii câștigă o anumită sumă pentru fiecare click dat de către cititori. Prețul unui click variază în funcție de nișa celui care își face reclamă, dar și de anumiți parametri ce țin de blog și de vizitatori. Cea mai cunoscută și serioasă rețea care plătește CPC este Google Adsense. Prețul unui click variază de la câțiva cenți și poate ajunge până la câteva zeci de euro, astfel îți poți întregi câștigurile din banii din blog. 🙂

  • Reclame CPM (cost per mile)

Reclamele CPM, adică cost per mile, nu sunt foarte celebre printre bloggeri, dar sunt și ele o cale de monetizare, de a face bani din bloguri. Reclamele CPM implică un cost pentru fiecare 1000 de vizitatori, în general se stabilește în funcție de numărul de vizualizări aduse bannerelor. Prețul CPM variază în funcție de țara din care vine vizitatorul și de modul în care acesta se comportă pe siteul vizitat.

  • Închiriere de spații pentru bannere

Bloggerii care ajung să aibă un număr mare de cititori câștigă sume importante din vânzarea spațiilor pentru bannere pe bloguri. Prețul plătit de advertiseri pentru spațiile pentru bannere este stabilit ținând cont de numărul de vizitatori, nișa siteului, dimensiunea bannerului, modul în care se comportă vizitatorii pe site(durata vizitelor, bounce rateul etc).

Prețul unui banner este stabilit, de regulă, pe durata unei luni și pornește de 4-5 euro și ajunge la sute sau mii de euro.

  • Vânzare de linkuri

O altă modalitate de a face bani din blog este vânzarea de linkuri. Sunt multe persoane interesate de achiziționarea de linkuri, persoane private care se ocupă pe cont propriu de optimizarea SEO, agenții care se ocupă de promovarea anumitor siteuri, platforme care intermediază vânzarea de linkuri, cert este că vânzarea de linkuri încă este o bună metodă de a face bani, uneori cea mai bună dacă blogul tău se încadrează în cerințele impuse de către cumpărători.

Totuși, ofertele trebuie triate cu atenție, iar numărul de linkuri vândute trebuie ținut sub control pentru a fi siguri de faptul că blogul nu va fi penalizat de către motoarele de căutare.

  • Reclame CPA (cost per action)

Reclamele CPA sunt cele prin care bloggerii câștigă bani în urma unor acțiuni făcute de către vizitatori: înregistrarea pe un anumit site, cumpărarea unui produs, înregistrarea la un newsletter, înregistrarea și postarea unui anumit număr de comentarii pe un site sau un forum.

Prețul acțiunilor variază în funcție de complexitatea lor și de câștigul pe care advertiserul îl are.

  • Bani din afiliere (marketing afiliat)

O altă metodă, din ce în ce mai profitabilă și mai celebră, este marketingul afiliat, banii din afiliere. Aceasta presupune promovarea unor produse, iar pentru fiecare vânzare generată de către vizitatorii ce au accesat magazinul online de pe linkurile sau bannerele de pe blog, bloggerul câștigă un anumit procent din suma plătită de către cumpărător. Procentul pornește de la 3%, ajungând în unele cazuri la 20-30% din valoarea vânzărilor.

  • Participări la concursuri dedicate bloggerilor

Dacă ai un blog pe care scrii constant și vrei să faci bani sau să câștigi anumite lucruri, te poți înscrie la anumite camapanii și concursuri dedicate blogurilor. Task-ul este foarte ușor, te înscrii în concurs, scrii un articol despre o anumită temă, respecți cerințele sponsorului, de obicei includerea unor linkuri și imagini în articol, apoi trebuie să aștepți jurizarea sponsorului și vei vedea dacă ai câștigat sau nu. În unele campanii sunt incluse și premii de participare, indiferent dacă câștigi sau nu, te vei alege cu un anumit produs.

 

 

Cam acestea sunt cele mai bune metode de a face bani din blog. Pentru a ajunge să faci bani din bloguri trebuie să muncești, să scrii articole și să aduni un număr important de cititori pentru a câștiga sume importante din blog. Și fără cititori poți face bani, dar mult mai puțini decât dacă i-ai avea și ar fi fideli, s-ar întoarce des să te citească și să comenteze pe blog.

 

Mult succes la blogging și la făcut bani din blogging,

M. Mindz

Reclame

Dreptul tău la replică. Liber și garantat. Mă poți contrazice, îmi place să mi se demonstreze că greșesc.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s