Fundamentalismul este la modă


Observ că fundamentalismul a redevenit la modă. Ceea ce ste mai trist și mai înfricoșător este că a început să fie popular și în Europa, nu doar în Orient, unde lumea-i fundamentalistă de la crearea lumii, ci și în Occident, unde fundamentalismul e folosit ca o armă de apărare împotriva problemelor. Fie că vorbim de probleme de natură economică, fie că de probleme de orice alt gen, apelul la fundamentalism a devenit o armă de apărare, un refugiu pentru unii, din ce în ce mai mulți, din câte văd în ultimul timp.Temerea mea, de vreo 3-4 ani, este crearea unui partid ultra-creștin în România, care să facă apel la doctrine religioase pentru a prelua conducerea politică. Nu sunt ateu, dar spun că religia nu are treabă cu politica, e cea mai mare greșeală să amesteci divinitatea în mocirla politică. Dar nu de asta îmi este frică de un asemenea partid, ci pentru că un partid de acest fel ar putea prelua cu ușurință conducerea, reușind să își găsească adepți foarte ușor într-o Românie secătuită de prostie și sărăcie, dar creștină.

 

Românii sunt mai catolici decât Papa, se spune în popor, iar fundamentalismul este ultima chestie de care avem nevoie în aceste momente grele, proștii nu ar ști să se controleze și ar putea foarte ușor să treacă de la fundamentalism și să ajungă la rasism și, din nou, totalitarism. Așa au ajuns degenerații la putere, au profitat de conflicte, de contexte și le-au exploatat în sensul preluării conducerii politice.  Nu trebuie să apelăm neapărat la istoria europeană, e de ajuns să ne uităm în trecutul României, la cum a crescut numărul legionarilor și la ideile pe care aceștia le-au propagat. Dar nu numai pe legionari îi putem da drept exemplu, au existat și alte mișcări șoviniste care s-au construit pe baze religioase, pe idei fundamentaliste impure, combinate cu idei care îndemnau la violență și la revoltă, la minciuni care au reușit să manipuleze, dar întotdeauna, din fericire, a existat cineva care să îndepărteze aceste mișcări sau să le reducă din amploare, uneori cu pierderin însemnate pentru ambele părți.

 

Teama mea de propagare a unei mișcări fundamentaliste în România tocmai pe asta se bazează. Nu ar exista nimeni care să îi țină în frâu pe creștinii dezlănțuiți, acțiunile directe împotriva lor fiind imposibile datorită democrației, acesta fiind unul dintre puținele puncte în care democrația dă chix, le permite proștilor, mulțimilor să ia decizii, greșit fundamentate, dar nu contează, atât timp cât majoritatea dictează, totul este în regulă.

 

Continui să sper că nu va apărea o mișcare fundamentalistă în România, iar dacă va apărea să nu fie interesată de preluarea puterii politice, îmi este teamă de organizarea proștilor, de formarea vreunui partid sau mișcări în care proștii să își poată prezenta ideile, cu atât mai mult, să le și pună în aplicare.

Reclame

Dreptul tău la replică. Liber și garantat. Mă poți contrazice, îmi place să mi se demonstreze că greșesc.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s