SUA și NATO iau atitudine față de situația din Ucraina?


Estul Ucrainei este măcinat de mult timp de conflicte între armatele pro-ruse, cică rebele, și cele ucrainene. Totul a început cu niște manifestații, dar totul a degenerat, ajungându-se la ceea ce se întâmplă astăzi acolo: un plin război civil.

Într-un articol anterior denunțam atitudinea țărilor vestice, în frunte cu SUA și a NATO, organizația de la care se aștepta toată lumea să rezolve acest conflict.

Deși la început declarațiile tuturor părților au fost cam rezervate, teama de o posibilă reacție din partea rușilor era vădită, acum, după ce un convoi de camioane ruse a intrat ilegal pe teritoriul ucrainean, trimis de către Kremlin în estul Ucrainei, în orașul Lugansk.

Astăzi, într-un final, NATO a reacționat și a condamnat această acțiune a Kremlinului, spun ei umanitară. Kievul nu a acceptat ajutorul rus, temându-se că prin acest transport de 220 de camioane s-ar putea aduce arme și provizii pentru rebeli, cu atât mai mult cu cât au refuzat ca aceste camioane să fie verificate de către vameși la trecerea graniței și nu s-a solicitat însoțirea și verificare convoiului de către reprezentanți ai Crucii Roșii.

 

Nu doar NATO a reacționat la această acțiune a Rusiei, Pentagonul denunțând, de asemeni, atitudinea Rusiei față de această situație.

Aș putea spune că este prea târziu, dar și aceste reacții întârziate sunt binevenite. Rezultatele deja se văd, convoiul întorcându-se în Rusia.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa s-a reunit și ea, dar rezultatele întârzie să apară. Întâlnirea a fost un eșec, nici măcar o declarație oficială nu a rezultat în urma acestei reuniuni. La fel, și ONU s-a reunit, dar fără vreun rezultat concret în rezolvarea acestei crize.

 

De asemeni, NATO a acuzat Rusia de lansarea unor rachete în estul Ucrainei, iar SUA a avertizat Rusia că orice intervenție asupra Ucrainei, chiar sub forma unor ajutoare umanitare va fi considerată drept o invazie și va aduce cu sine sancțiuni din partea societății internaționale.

 

Momentan rezulatele se văd, convoiul s-a retras, dar conflictul este departe de un final, nu putem decât să sperăm că acesta va rămâne doar în acea zonă și nu se va extinde.

Anunțuri

Dreptul tău la replică. Liber și garantat. Mă poți contrazice, îmi place să mi se demonstreze că greșesc.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s